колеги значи колата е алфа 156 2.0 155 коня код на мотора 32301 значи прооблема се състои в това че започна да ми играе температурата в купето по време на движение с 90-100км знаяи пътувах бургас-созопол и обратно през целия път стрелката се движеше межди 90градуса и предната отметка , и интересното е че когато запаля колата и момента в които трябва да отвори термостата стрелката на температурата подминава отметката на 90 градуса с около 3-4 мм можеби между отметката на 90 градуса и следващата след нея, перката на вентилатора се включва преди термостата да е отворил, с тестер ТЕКСА температурата показваше 110-112 градуса след това темостата отваря и перката спира няма записани грешки, днес след смяна на нов термостат ГЕЙТС на които мисля че пишеше че отваря на 88 градуса и нов датчик има малко подобрение парно има сега стрелката се движи в по малък диапазон ,не включва перки преди да е отворил термостата но не е както беше помагаите да не би да има въздух в системата обезвъздушавах доста време даите съвети скоро сменях и агренажи с нова водна помпа проверено е и малкото маркуче което е на термостата към разширителното казанче няма запушвания течноста си циркулира през нея
Известие
Collapse
No announcement yet.
имам малък проблем с температурата на двигателя
Collapse
X
-
Колега, какво значи не е както беше?
Термостата загрява на около 90 градуса за 156 не знам стойности говоря примерно,след което отваря.Датчика си го сменил и сте мерили значи показва реални стойности.Перката вкл. на 80 примерно първа степен на 90 втора за да охлажда и псоле пак спира за да се поддържа температурата.Като загрее пак се вкл. и така.
На радиатора трябва да има още един датчик,който е за перките. Обясни по-подробно как се държи колата след смяната на термостата и си виж степените на перките работят ли на колко градуса се вкл. и т.н..
Стрелката трябва да стои на 90 градуса и като пусне перката да пада м/у 80 и 90и после пак обратно нагоре.
Въздуха е излезнал,ако има въздух ще го чуваш в радиатора на парното като бълбукане като подаваш газ. Пусни парното на макс и давай газ ,после отвори капачката на казанчето леко няколко пъти и трябва да излезе ако има нещо.Last edited by zaryto; d.m.y г., 21:03.Brera 2.4 JTD 20v, 147 1.6 16v Ex, GT 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 8v JTD Ex, 145 1.6 Boxer Ex
За ортодоксалните “Алфисти” друг мотор освен боксера не съществува!!!
-
значи с закачен тестер текса показва че 1-ва степен на радиатора се включва на 103 градуса чрез тестера са проверени и двете степени на радиатора при тях няма проблем и двете скорости си включват релетата и работят на радиатора няма датчик няма и записани грешки скоро сменях агренаж проблема се състои в това че температурата по време на движение с 90-100км постоянно се движи между 90 и предната отметкаLast edited by dariog; d.m.y г., 22:41.
Comment
-
Ако се вкл на 103 градуса 1-ва степен значи имаш проблем с датчика който управалява степените най-вероятно или резистор на вентилатора и пуска направо втора степен.
Някой който е карал 156 ще ти обясни.Аз съм се ровичкал на 145-ца,но предполагам,че положението е сходно.Brera 2.4 JTD 20v, 147 1.6 16v Ex, GT 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 16v Multijet Ex, 147 1.9 8v JTD Ex, 145 1.6 Boxer Ex
За ортодоксалните “Алфисти” друг мотор освен боксера не съществува!!!
Comment
-
ако не се лъжа новата помпа беше с пластмасова турбина дали може да е превъртяла или да върти на пресекулки но се получаваше че пуска перка преди да е отворил термостата,след това като отвори радиатора и тръбите до и от него са топли парно има пробвах с два датчика показва едно и също a датчика се намира преди термостата .колеги кажете има ли клубен сервиз за алфи в бургасLast edited by dariog; d.m.y г., 16:30.
Comment
-
термостата ако не отваря не трябва да ти са включва перката също и ако имаш въздух в системата не включва перката. На кутията на термостата (новия) би трябвало да пише на колко градуса отваря.Диагностиката може и да не показва точно градусите и датчика също, но трябва да показва една и съща темп около 85 мисля че бяха бензинките.Аз карам 2.4 JTD и миналата година сменях термостат и случих на калпав датчик който ми показваше 130 пък реално беше 90 на диагностика отчиташе 100 смених датчика с малко по-скъп и си показва 90.В крайна сметка трябва да ти ги държи около 90sigpic 156 2.4 JTD 136hp
Comment
-
Колега, ако съм разбрал правилно проблема в момента ти е в това ,че като караш със 90-100 стрелката ти показва, че температурата пада и се качва при това доста рязко. При мен е същото на 1.8 ТС дори и когато е на място колата и изглежда сякаш от 90 градуса спада на 80, но реално ако загледаш на диагностика температурата ще видиш, че ще варира между 88 и 90 градуса на бордовия а в същия момент на стрелката на таблото нещо като 80 градуса. В крайна сметка нямаш проблем и това "не е като преди" е защото сега системата работи както трябва.
Ако имам грешни разсъждения поправете ме.
Поздрави!Alfa Romeo 156 1.8 TS
Comment
-
Първоначално публикувано от dariog Покажи съобщениепроблема още е на лице даже и парното духа хладно и включва перка преди да е отворил термостатаAlfa Romeo 156 1.8 TS
Comment
-
колега нямам газово термостата е чисто нов ами разбирам като си държа ръката на маркуча от термостата до радиатора преди малко пак пусна перки преди да се стопли маркуча към радиатора след много обезвъздушаване се появи парното вече духа доста топло но това пускане на перката не мога да си обясня защо се получава
Comment
-
За да пусне перките, ECU-то трябва да измери съответната температура.
Щом усещаш, че термостатът още не е отворил а и парното духа хладно, най-вероятно датчикът подава грешна информация на ECU-то.
Най добре е да се направи диагностика, като се съпостави температурата според ECU-то и реалната.
Ако се установи разминаване, се умува на какво се дължи то.
Бях казал по-рано и пак ще кажа, защото това е важно:
С един прост мултицет трябва да се премери съпротивлението на датчика и стойностите да се съпоставят с известните такива.
Тази методика ще коства много по-малко време и пари отколкото сляпото сменяне на термостати и датчици.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от dariog Покажи съобщениеколега нямам газово термостата е чисто нов ами разбирам като си държа ръката на маркуча от термостата до радиатора преди малко пак пусна перки преди да се стопли маркуча към радиатора след много обезвъздушаване се появи парното вече духа доста топло но това пускане на перката не мога да си обясня защо се получаваAlfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
ecotronic благодаря за съвета иначе е правена диагностика и казаха че разликата е 4-5 градуса утре ще премеря съпротивлението на датчика и ще пиша за резултата иначе датчика е чисто нов
---------- Post added at 22:15 ---------- Previous post was at 22:13 ----------
myato да датчика е на термостата баси може ли нов датчик да е скапанLast edited by dariog; d.m.y г., 22:19.
Comment
Comment